5 zaken die je nog niet wist over Hooge Crater Cemetery
  • 29 juni, 2023

5 zaken die je nog niet wist over Hooge Crater Cemetery

Aan de overkant van het Hooge Crater Museum, vind je Hooge Crater Cemetery.
Een Britse begraafplaats met 5923 gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Naast de duizenden persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten, zijn er nog heel wat zaken die je over Hooge Crater Cemetery kan vertellen:

1. Ontworpen door Sir Edward Lutyens
Hij was een Engelse architect die de traditionele bouwstijlen kon aanpassen aan de eisen van de vroege 20e eeuw.
Hij was één van de drie belangrijkste architecten van de Commonwealth War Graves Commission, die toen nog de Imperial War Graves Commission heette. 
Andere gekende monumenten van zijn hand zijn bijvoorbeeld de War Memorial Gardens in Dublin, het Memorial to the Missing in Thiepval en Tower Hill Memorial.
Lutyens stierf in 1944 aan de gevolgen van kanker.

2. Een uitzonderlijke Stone of Remembrance

De 'Stone of Remembrance' staat in een ronde diepte, die afgebakend is met een bakstenen muurtje en afgedekt met witte natuursteen.
Dit symboliseert de “Hooge-Krater”. Een krater ontstaan door de ontploffing van een Britse ondergrondse mijn op 19 juli 1915 om 19.00 uur onder de Duitse stellingen.
Op dezelfde as staat het 'Cross of Sacrifice' , 9 meter hoog.
De begraafplaats is symmetrisch aangelegd met een centrale gang met rechts 12 plotten en links 11 plotten.

Zicht op de begraafplaats

3. Een leeg grasveld verbergt een dug-out.

Aan de linkerkant van Hooge Crater Cemetery is er een grasveldje dat niet kon gebruikt worden om soldaten te begraven. Onder dit veldje bevindt zich nog altijd een deel van de Hooge Dug-Out.
Hier konden tijdens de oorlog 550 soldaten gelijktijdig onder de grond leven.
Het gewicht van de graven en de witte stenen is te groot voor de stutting van de dug-out. Daarom is het veld leeg gelaten.

4. De vierde grootste begraafplaats

Op deze begraafplaats worden 5923 Britse soldaten van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dit is dan ook de 4de grootste begraafplaats in soldaten aantal na Tyne Cot Cemetery, met bijna 12000 graven, Lijssenthoek Military Cemetery met ongeveer 10800 graven en Poelkapelle British Cemetery met 7500 graven.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Hooge één van de meest bevochten locaties aan het front. De hoge ligging in het landschap en strategische ligging hebben hier heel veel mee te maken. Vandaar dat in deze buurt ook heel veel slachtoffers vielen.

5. Patrick Bugden, V.C.

Op Hooge Crater Cemetery ligt één soldaat begraven die postuum de hoogste Britse militaire medaille postuum heeft gekregen, het Victoria Cross.
Zijn naam is Partick Bugden. Hij sneuvelt op 28 september 1917, toen hij pas 20 jaar oud was. De reden waarom hij het Victoria Cross ontving, is omdat hij zijn kameraden wel tot 5 keer toe kon bevrijden uit Duitse handen.
Hij is begraven op vak 8-C-5.

 

Wil je nog meer te weten komen over de verhalen van Hooge Crater en Hooge Crater Cemetery? 
Bezoek dan zeker The Front Eye en bekijk de begraafplaats van op een unieke plek, boven in de kapel van het museum.