Hooge Crater Museum

Met zijn levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen van de eerste wereldoorlog, de uitgebreide collectie wapens, uitrustingen en foto's is dit museum een echte aanrader. Tijdens een bezoek aan de Ieperboog is het Hooge en dit unieke oorlogsmuseum zowel voor de toerist als de verzamelaar of historicus een absolute must.

Ontstaan van de krater
Ontstaan van de krater

In de zomer van 1915 is de Britse positie rond het Hooge wankel geworden. De Duitsers hebben hier een onbelemmerd uitzicht over de Britse frontlijn. Met een beperkte maar doelgerichte aanval proberen de Britten deze versterkte Duitse stelling uit te schakelen. Op 19 juli 1915 brengen ze 1700 kg springstof tot ontploffing in een tunnel die was voorbereid door de gespecialiseerde Tunneling Companies van Royal Engineers. De geallieerde bestormen meteen de ontstane krater, die later aangeduid wordt als de Hooge Crater.

Ontstaan museum
Ontstaan museum

De kapel waar het museum in gevestigd is, dateert van begin jaren 20. Deze kapel werd gebouwd recht tegenover de Hooge Crater cemetery ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde soldaten in de eerste wereldoorlog gedurende 4 jaar op de slagvelden van het Hooge. In de jaren 1992-1993 werd de kapel en de bijliggende wijkschool gekocht door de familie De Smul - Ceuninck, en werden van verdere verval gered door een grondige renovatie. De gerenoveerde kapel huisvest nu het museum, terwijl de vroegere wijkschool nu dienst doet als thema-caf�. Het museum 'Hooge Crater' opende voor het eerst zijn deuren op Pasen 1994. Vanaf 1 januari 2009 werd het museum eigendom van Niek en Ilse Benoot-Watteyne. Het is een privaat oorlogsmuseum die tal van unieke verzamelingen van de Eerste Wereldoorlog in een mooi kader tentoonstelt.

Hooge School
Collecties
World War 1 Collecties

Het oorlogsmuseum huisvest verzamelingen van twee mensen, van de curator, Niek Benoot, en van Philippe Oosterlinck, een verwoed verzamelaar van oorlogsmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. De elkaar aanvullende verzamelingen omvatten enerzijds het zeer uitgebreide wapentuig uit de oorlog 1914-1918 en anderzijds de uniformen en uitrustingen van alle legers die de vier jaar durende veldslag hebben deelgenomen. In glazen kasten bewaart men zeldzame militaire kledij van de troepen die in de Ieperboog hebben gevochten, ook worden met behulp van levensgrote taferelen het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. De taferelen gaan van Duitse bunkers naar Britse loopgraven en levensgrote paarden bereden door cavalerietroepen.

Om het allemaal overzichtelijk te houden zijn de wapens en het andere materiaal per land en leger zorgvuldig gerangschikt en van kaartjes met uitleg voorzien in 4 talen. De verzameling op zichzelf is zeer interessant omdat veel van het tentoongestelde materiaal al van 1919, net na de oorlog in handen is van de familie De Smul, en werd overgedragen van grootvader op kleinzoon. Nu is deze collectie in het bezit van Niek Benoot. Sinds enkele jaren is er ook een tentoonstelling met divers materiaal opgegraven door The Diggers in de Yorshire Trench in Boezinge, één van de gevonden loopgraven is te zien in het museum. Voor de bezoeker die tijdens zijn rondwandeling in het museum bijkomende uitleg zou wensen, is er een kort historisch overzicht in verschillende talen te horen via de geluidsinstallatie. Alsook zijn de panelen met unieke privé-foto's per jaar gerangschikt en in 4 talen beschikbaar.

Het nieuwe gedeelte gerealiseerd in 2012 is gemaakt op maat van groepen, en de filmzaal biedt je een uniek zicht op de slagvelden rond het Hooge en de Ieperboog. Deze tentoonstelling werd trouwens genomineerd voor de erfgoedprijs van de provincie West-Vlaanderen.

Een unieke beleving
World War 1 Collections

Met een originele Ford T ambulance van 1916 en een replica van een Fokker DR1 is het Hooge Crater museum absoluut in staat om je onder te dompelen in het leven van een soldaat aan het front.

Openingsuren

 • Maandag : Gesloten
 • Dinsdag : 10:00 > 18:00
 • Woensdag : 10:00 > 18:00
 • Donderdag : 10:00 > 18:00
 • Vrijdag : 10:00 > 18:00
 • Zaterdag : 10:00 > 18:00
 • Zondag : 10:00 > 21:00
 •  
 • Jaarlijks verlof :
 • GESLOTEN TOT NADER ORDE tem 01/05/2021

Tarieven

 • Volwassenen : € 6,- p.p.
 • Student/kind : € 2,- p.p.
 • Volwassenen (groep min. 20p.) : € 4,- p.p.