Geschiedenis

Geschiedenis

Een historische plaats... Het Hooge Crater museum is gelegen op een van de gruwelijkste plaatsen van het Britse front in de Ieperboog tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het Hooge werd reeds zwaar belaagd tijdens de Eerste Slag bij Ieper in het najaar van 1914. In de periode tussen de lente en de herfst van 1915 verdwijnt de naam Hooge zelden uit de dagbladen en het is voor lange tijd een van de meest gevreesde plaatsen voor de Britse soldaat. Het is op deze hoogte dat soldaten aan het westelijk front voor het eerst de gruwelen van mijnen, gas en vlammenwerpers trotseren.
In de zomer van 1915 is de Britse positie rond Hooge wankel geworden. De Duitsers hebben van hieruit een onbelemmerd uitzicht over de Britse frontlijn.
Met een beperkte, maar doelgerichte aanval proberen de Britten deze versterkte Duitse stelling uit te schakelen. Dit resulteert op 19 juli 1915 in een mijnontploffing die door de gespecialiseerde Tunnelling Companies van de Royal Engineers werd voorbereid. Het resultaat is een diepe krater die bekend wordt als ‘Hooge Crater’, gelegen op enkele meters van het huidige museum. Deze krater bestaat helaas niet meer, maar is symbolisch nagebouwd op de militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetery, die zich recht tegenover het museum bevindt. De begraafplaats is een stille getuige en een blijvende herinnering aan de zware gevechten die hier vier jaar lang hebben gewoed.

In historische gebouwen

De wijk ’t Hooge is ontstaan doordat de vele personeelsleden die actief waren op het kasteel (op 50 meter van het huidige museum) in de onmiddellijke nabijheid van hun werk wilden wonen. Er kwamen winkels, herbergen en een school.

Het kasteel van het Hooge werd voor het eerst vermeld in de geschiedenisboeken in het jaar 1317. Vanaf 1851 kwam het kasteel en de omliggende landerijen door een huwelijk in handen van de familie De Vinck, afkomstig uit Antwerpen. Het is Baron Gaston de Vinck die de kapel (nu het huidige museum) liet opbouwen in 1927, ter vervanging van een barakkapel. Boven het grote ronde raam aan de voorkant van de kapel zie je nog het wapenschild van de familie De Vinck, bestaande uit 5 vogels (vinken). De kapel en sacristie werden aangebouwd aan de bestaande school. Het bijgebouwtje met 5 toiletten naast het terras zijn nog een overblijfsel van ver vervlogen tijden op de speelplaats. Nu is het Instappunt Oost er gevestigd, een bezoekerscentrum om de Ieperboog te ontdekken.

Eind jaren '70 werd gestopt met lesgeven wegens een tekort aan leerlingen, en in 1989 kwam er ook een einde aan de kerkdiensten. In 1992 kocht de familie De Smul de gebouwen. Ze openden er trots het museum Hooge Crater, in samenwerking met Philippe Oosterlinck, op Pasen 1994.

Vanaf januari 2008 zijn Niek en Ilse Benoot-Watteyne de trotse eigenaars. Door de uitbreiding van het museum en de aankoop van nieuwe collecties laten ze de geschiedenis van het Hooge verder leven voor de toekomstige generaties.