Collecties

Collecties

Het oorlogsmuseum huisvest de verzamelingen van twee mensen: curator Niek Benoot en Philippe Oosterlinck, een verwoed verzamelaar van oorlogsmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. De elkaar aanvullende verzamelingen omvatten enerzijds het zeer uitgebreide wapentuig en anderzijds de uniformen en uitrustingen van alle legers die aan de vier jaar durende veldslag hebben deelgenomen. De zeldzame militaire kledij van de troepen die in de Ieperboog hebben gevochten, worden in glazen kasten bewaard. Met behulp van levensgrote taferelen wordt geprobeerd om het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Van het leven in Duitse bunkers en Britse loopgraven tot levensgrote paarden bereden door cavalerietroepen.

Om het overzicht te bewaren zijn de wapens en het andere materiaal per land en leger zorgvuldig gerangschikt en van uitleg voorzien in vier talen. Sinds enkele jaren is er ook een tentoonstelling met divers materiaal opgegraven door The Diggers in de Yorshire Trench in Boezinge. Een van de gevonden loopgraven is te zien in het museum.

Het nieuwe gedeelte, gerealiseerd in 2012, is gemaakt op maat van groepen, en de filmzaal bied je een uniek zicht op de slagvelden rond het Hooge en de Ieperboog. Deze tentoonstelling werd trouwens genomineerd voor de erfgoedprijs van de provincie West-Vlaanderen.

Met een originele Ford T ambulance van 1916 en een replica van een Fokker DR1 dompelt het Hooge Crater museum je onder in het leven van een soldaat aan het front.